Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć wilgotną szmatką. Następnie dodać sól i ponownie wyrabiać przez 6 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i sprężyste. Całość przełożyć do miski wysmarowanej olejem, odwrócić na drugą stronę, tak aby tłuszcz pokrył całą powierzchnię ciasta. Przykryć masę folią i odstawić na 1,5 do 2 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie należy wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić metodą zakładania brzegów ciasta na siebie i odstawić jeszcze na godzinę. Całość podzielić na 3 równe części (po ok. 280g). Każdy kawałek ostrożnie rozciągnąć w formie prostokąta i zrolować, tak aby kawałki miały długość ok. 33 cm. Bagietki przekładać odpowiednio złożonymi w tym celu i wysypanymi mąką ściereczkami kuchennymi. Odstawić ciasto do ostatniego rośnięcia na około 40 minut. Bagietki powinny wyrosnąć, ale nie podwoić swojej objętości. Dzięki krótkiemu wyrastaniu końcowemu pieczywo uzyska wyjątkowo lekki miąższ. Ok. 30 min. przed wypiekaniem, należy rozgrzać piekarniki do maksymalnej temperatury. Przed włożeniem do piekarnika trzeba naciąć ukośnie bagietki 3-5 razy pod kątem ok. 30°. Bagietki wkładać po kolei do gorącego pieca (równocześnie wlewając do pustej formy odrobinę wrzątku), drzwiczki zamknąć. Po minucie otworzyć i delikatnie spryskać ścianki piekarnika wodą, powtórzyć tę czynność jeszcze raz po 2 minutach. Piec w najwyższej temperaturze przez ok. 12 minut, potem obniżyć do 200°C i piec jeszcze przez ok. 20 minut do zbrązowienia.
lub wyszukaj w przepisach
Sos tzatziki: Ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić łyżką soku z cytryny oraz ziołami...
więcejW rondelku przygotować syrop cukrowy: podgrzać 1 szklankę wody z cukrem aż się rozpuści i nieco odparuje. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzony syrop...
więcejGroszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...
więcejNektar truskawkowy oraz napój z cytryny i limonki należy dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku. Kiedy nektar zgęstnieje, należy dokładnie...
więcej