Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

A+ A-
drukuj
  • 1 cała gęś
  • 5 gruszek
  • 5 jabłek
  • 5 cebul
  • 3 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, oregano, cynamon, goździki

Sposób przyrządzania:

Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka, gruszki i cytryny umyć, pokroić na ćwiartki, cebule na pół. Do środka gęsi włożyć odkrojone wcześniej nóżki oraz owoce. Po zapełnieniu wnętrza, nacięcie zabezpieczyć przy użyciu wykałaczek. Całość włożyć do gęsiarki, wierzch obłożyć owocami i czosnkiem (można je przymocować wykałaczkami lub luźno poukładać obok siebie), posypać raz jeszcze przyprawami, polać sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Piec przez około 40 minut w temperaturze około 200°C. Po upłynięciu tego czasu, temperaturę zmniejszyć do około 170°C i piec przez kolejne 3 godziny. Można podawać z ziemniaczkami i/lub miksem sałat.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Makaron fusilli z pomidorami, serem Ricotta i szparagami

  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Buraczki na zimę

    Buraki opłukać, posegregować w dwóch grupach wielkościowych: w jednym garnku ugotować małe buraczki, w drugim – większe (te drugie muszą gotować...

    więcej
  • Sałatka Cezar z grzankami

    Typ potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium....

    więcej
  • Jajecznica ze szczypiorkiem

    Jajko usmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojony szczypiorek. Smacznego!

    więcej
  • Ciasto kokosowe

    Żółtka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać mleczko kokosowe i dalej ubijać. Dodać mąkę, wiórki i tłuszcz. Biała ubić na sztywno...

    więcej