Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

A+ A-
drukuj
  • 1kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • płaska łyżka mąki
  • łyżka masła
  • ½ kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie, zalać 3 l wody, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Gdy żeberka będą dochodzić, w osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki do miękkości. Na patelni z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną przestudzonej wody spod ziemniaków, wlać do garnka z żeberkami, zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z odcedzonymi ziemniakami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Seler
  • Ziele angielskie
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Pietruszka
  • Mąka
  • Żeberka
  • Masło
  • Kapusta kiszona
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Krewetki tygrysie z sosem z orzeszków ziemnych

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Mini tarty z warzywami

  • Sałatka z serem pizzicotti i wędzoną wołowiną

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Burgery z bakłażanem i halloumi

    Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień i smaż aż zmięknie i lekko się...

    więcej
  • Grillowane krewetki

    Rozgrzać masło. Krewetki umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć,...

    więcej
  • Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

    Bardzo drobno posiekaną cebulę zezłocić na smalcu. Zdjąć z ognia, wsypać paprykę, dokładnie wymieszać, wlać pół szklanki wody. Postawić na...

    więcej
  • Ser z truskawkami

    W misce ubić ocet balsamiczny z cukrem do uzyskania konsystencji syropu. Dodać skórki pomarańczy oraz truskawki i zamieszać. Umieścić trzy plastry...

    więcej