Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zupa dyniowa

A+ A-
drukuj
  • 300 g miąższu z upieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 750 ml sosu pomidorowego
  • sól
  • 300 ml mleka kokosowego
  • kolendra

Sposób przyrządzania:

Pieczona dynia - surową dynię umyć pokroić na kawałki razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, ostrą paprykę i smażyć na małym ogniu przez pół minuty. Dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię i smażyć przez minutę, mieszając. Wlać sos pomidorowy, doprawić solą i zagotować. Gotować przez 3 - 4 minuty, następnie dodać 250 ml mleka kokosowego i ponownie zagotować. Zupę zmiksować, wlać z powrotem do garnka i podgrzać. Gorącą zupę nalać do miseczek, dodać listki kolendry, polać pozostałym mlekiem kokosowym i podawać.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Papryka ostra
  • Sos pomidorowy
  • Dynia
  • Sól
  • Kolendra
  • Mleko kokosowe
  • Oliwa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Deser zwycięzców

  • Makowiec

  • Żurek

  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z rukoli i parmezanu

    Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać odrobinę soli z Himalajów i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać stalową rózgą. Wsypać obrany...

    więcej
  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

    Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i krótko ugniatać ciasto. Po uformowaniu w tartaletkach schłodzić ciasto w lodówce. Zimne ciasto,...

    więcej
  • Babeczki czekoladowo waniliowe

    Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła...

    więcej
  • Awokado w majonezie

    Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Miąższ skropić sokiem z cytryny i drobno pokroić. Tak przygotowane awokado wymieszać z majonezem,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY