Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Jajko sadzone w papryce

A+ A-
drukuj
  • jajka (ilość zależna od liczby osób - jedno jajko na jedną osobę)
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • pieczywo

Sposób przyrządzania:

Na rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki przypominającej krążek papryki). Ostrożnie dodać do środka każdego z plastrów jedno jajko, przyprawić i smażyć na małym ogniu do czasu, aż jajko się zetnie. W międzyczasie obmyć, przekroić na pół pomidorki koktajlowe i podsmażyć na osobnej patelni. Usmażone jajka i pomidorki ułożyć obok siebie na talerzu, udekorować świeżymi listkami bazylii, doprawić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Sól
  • Jajka
  • Oliwa
  • Papryka
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kasza gryczana z granatem

  • Sałatka z serem scamorza i figami

  • Pietruszkowe smoothie

  • Ciasto dyniowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Flaczki po krakowsku

    Flaki oparzone przejrzeć, wymyć, pokrajać na części, zalać wodą, przykryć i do 4 godzin gotować. Potem je wybrać do zimnej wody, a gdy wystygną...

    więcej
  • Bocadillos z kalmarami

    W misce wymieszać dwa rodzaje mąki ze szczyptą soli i pieprzu. Na głęboką patelnię wylać olej nie więcej jak do 1/3 wysokości ściany patelni i...

    więcej
  • Jajko sadzone w papryce

    Na rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki...

    więcej
  • Fritata z łososiem i szpinakiem

    Rozgrzać na patelni oliwę, ubić trzy jajka i wylać do naczynia masę jajeczną, następnie dodać kawałki łososia. Szpinak podsmażyć z szalotką i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY

  • Podróże śniadaniowe

    zobacz więcej

  • Letnie przysmaki

    Lato oznacza mnogość świeżych,...

    zobacz więcej