Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Żurawinę moczyć przez około godzinę w nalewce, natomiast bułkę - do miękkości w wodzie. Do garnka z wodą włożyć pokrojone na kawałki udka i piersi, a następnie doprawić zielem angielskim i liściem laurowym i gotować razem z marchewką, porem, selerem i pietruszką. Na patelni podgrzać smalec, podsmażyć na małym ogniu oczyszczone gęsie wątróbki aż do uzyskania efektu miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka i pozostawić do osuszenia, następnie podzielić na mniejsze części i zmiksować, dodając podsmażoną wątróbkę, jajka i nasączone wodą kawałki bułki. Powstałą masę wymieszać z odsączoną z nalewki żurawiną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec włożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia i nasmarowanego masłem. Piec około 1,5 godziny w temperaturze do 150 °C. Po upieczeniu wystudzić.
lub wyszukaj w przepisach
Cebulę pokroić w grube plastry i delikatnie oddzielić każdy krążek. Jajka dokładnie rozbić i doprawić. Krążki obtaczać kolejno w mące, jajku i...
więcejSos tzatziki: Ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić łyżką soku z cytryny oraz ziołami...
więcejWszystkie składniki wraz z lodem zmiksować, rozlać do szklanek i udekorować listkami mięty.
więcejMięso, drobno pokrojone pieczarki, posiekane cebulę i czosnek podsmażyć na oleju bazyliowym. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, posiekaną bazylię i...
więcej