Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Cielęce eskalopki ułożyć obok siebie. W razie potrzeby utłuc przy pomocy tłuczka do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, a następnie każdą z eskalopek przykryć dwoma plasterkami bekonu, dwoma plasterkami sera oraz listkami szałwii lub bazylii. Eskalopki z dodatkami ciasno zwinąć i zabezpieczyć przy pomocy wykałaczki. Oliwę z oliwek lub płynną margarynę rozgrzać na patelni i smażyć roladki aż po każdej stronie będą miały złocistobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i przenieść do brytfanny. Piec przez 15 minut na środkowym ruszcie. Dolać wino oraz rosół wołowy lub bulion. Ilość płynu powinna odparować zmniejszając się o 1/3. Aby zagęścić sos należy wyjąć potrawę z piekarnika, dodać kawałki masła i energicznie wymieszać. Danie doskonale smakuje podane z zielonym groszkiem i tłuczonymi ziemniakami.
lub wyszukaj w przepisach
Aby móc delektować się smakiem roladek z rusztu, należy grillować cukinię z dwóch stron przez około 5 minut do momentu, aż stanie się delikatnie...
więcejW rondlu podgrzać wodę z masłem, gdy sie rozpuści dodać mąkę, sól i cukier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy wbijać...
więcejBób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...
więcejKiełki razem z olejem wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko podsmażyć - do podgrzania, idealne jako dodatek do dań głównych.
więcej