Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Roladki cielęce z bekonem w sosie porto

A+ A-
drukuj
  • 8 plasterków sera Beemster Medium
  • 4 eskalopki cielęce saute
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 8 plasterków bekonu
  • 8 listków szałwii lub bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub płynnej margaryny
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 100 ml wina Porto Ruby
  • 200 ml rosołu wołowego lub bulionu
  • 30 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki

Sposób przyrządzania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Cielęce eskalopki ułożyć obok siebie. W razie potrzeby utłuc przy pomocy tłuczka do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, a następnie każdą z eskalopek przykryć dwoma plasterkami bekonu, dwoma plasterkami sera oraz listkami szałwii lub bazylii. Eskalopki z dodatkami ciasno zwinąć i zabezpieczyć przy pomocy wykałaczki. Oliwę z oliwek lub płynną margarynę rozgrzać na patelni i smażyć roladki aż po każdej stronie będą miały złocistobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i przenieść do brytfanny. Piec przez 15 minut na środkowym ruszcie. Dolać wino oraz rosół wołowy lub bulion. Ilość płynu powinna odparować zmniejszając się o 1/3. Aby zagęścić sos należy wyjąć potrawę z piekarnika, dodać kawałki masła i energicznie wymieszać. Danie doskonale smakuje podane z zielonym groszkiem i tłuczonymi ziemniakami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Konfitura śliwkowa z bananami

  • Łosoś w musztardzie z miodem i cytryną

  • Wątróbka z jabłkiem

  • Pomidory faszerowane serem feta

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Schab z jabłkiem i żurawiną

    Schab rozkroić na płaski placek mięsa, na skrajnym długim brzegu ułożyć poćwiartowane jabłka i konfiturę. Zwinąć w rulon. Mięso z wierzchu...

    więcej
  • Tarta cebulowa

    Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...

    więcej
  • Filet z indyka z sałatką z rukoli

    Filet, rukolę, paprykę i pomidorki koktajlowe dokładnie opłukać i osuszyć. Filet z kurczaka doprawić solą i pieprzem i smażyć na patelni grillowej...

    więcej
  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej