
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Cielęce eskalopki ułożyć obok siebie. W razie potrzeby utłuc przy pomocy tłuczka do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, a następnie każdą z eskalopek przykryć dwoma plasterkami bekonu, dwoma plasterkami sera oraz listkami szałwii lub bazylii. Eskalopki z dodatkami ciasno zwinąć i zabezpieczyć przy pomocy wykałaczki. Oliwę z oliwek lub płynną margarynę rozgrzać na patelni i smażyć roladki aż po każdej stronie będą miały złocistobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i przenieść do brytfanny. Piec przez 15 minut na środkowym ruszcie. Dolać wino oraz rosół wołowy lub bulion. Ilość płynu powinna odparować zmniejszając się o 1/3. Aby zagęścić sos należy wyjąć potrawę z piekarnika, dodać kawałki masła i energicznie wymieszać. Danie doskonale smakuje podane z zielonym groszkiem i tłuczonymi ziemniakami.
lub wyszukaj w przepisach
Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania...
więcejSałatę starannie umyć, następnie porwać liście na kawałki i przełożyć do salaterki. Mięso pokroić w kostkę. Seler pokroić w małe kawałki....
więcejZaparzyć herbatę w 100 ml gorącej wody. Do zimnego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki marynować od 1/2 do 2 godzin....
więcejKalafior podzielić na różyczki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zagotować bulion (z 1 l wody), następnie dodać różyczki kalafiora, a po ok 10-15...
więcej