Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Biała pizza z serem i łososiem

A+ A-
drukuj
  • 150 g sera Beemster Royaal
  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 225 ml letniej wody
  • 200 g świeżego łososia
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 g rukoli

Sposób przyrządzania:

W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek oraz letnią wodą i zagniatać przez 8–10 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. Przykryć miskę i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 225°C. Pokroić ser Beemster Royaal oraz łososia w plastry. Podzielić ciasto na 4 równe części i rozwałkować na koliste placki o średnicy ok. 15 cm. Umieścić placki na wysmarowanej tłuszczem blaszce i rozprowadzić na nich śmietanę. Na wierzch nałożyć plastry sera oraz łososia i doprawić niewielką ilością soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku przez 15–20 minut aż do uzyskania złocistego koloru, następnie przenieść na talerze i przyozdobić je odrobiną rukoli (sałaty) na środku każdej pizzy.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tapenada

  • Makaroniki

  • Biszkopcik z wiśniami

  • Placki z dyni

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Fritule

    Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę....

    więcej
  • Dorsz na parze

    Ugotować wodę w garnku do gotowania na parze, natrzeć dorsza oliwą i położyć go na sicie razem z fasolką szparagową, przykryć i gotować 15 minut....

    więcej
  • Kaczka pieczona

    Wyciąć z tuszki piersi razem ze skórą, kaczkę nadziać pokrojonymi jabłkami, cynamonem, anyżem, tymiankiem i rozmarynem. Natrzeć kaczkę olejem piec...

    więcej
  • Halibut z brokułami i grzybami leśnymi

    Rybę przyprawić solą i pieprzem, smażyć na odrobinie oliwy z obu stron przez 5 minut. Następnie wstawić na ok. 5 - 10 minut do lekko nagrzanego (ok....

    więcej