Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Insalta Caprese

A+ A-
drukuj
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 8 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Sos: sok z cytryny połączyć stopniowo z oliwą i rozgniecionym czosnkiem, aż do uzyskania jedwabistej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki pokroić na połówki oraz ćwiartki. Następnie pomidorki i mozzarellę ułożyć na talerzu i udekorować listkami bazylii. Całość polać sosem i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę podawać z chrupiącym pieczywem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ser mozzarella
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Sól
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Pomidory koktajlowe
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Szynka z melonem

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

  • Tost z jajkiem w koszulce

  • Pomidory faszerowane serem feta

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka śledziowo-jabłkowa

    Filety śledziowe obmyć, zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę (zmieniając 1 lub 2 razy wodę). W tym czasie sałatę umyć, porwać na mniejsze...

    więcej
  • Hiszpańskie churros z czekoladą

    W garnku zagotować wodę z solą, masłem i cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem, wanilią i wsypać całość do wrzątku. Całość energicznie mieszać...

    więcej
  • Pasztecik

    Z garści mąki, drożdży, cukru i ½ szklanki mleka rozrobić zaczyn, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 15-20 minut. Wszystkie składniki...

    więcej
  • Ciasto czekoladowe z malinami

    Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY