Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

PORADY EKSPERTA

  • Jak jest najlepsza temperatura podawania wina?

    Wino wymaga odpowiedniego podania. Ważną rolę odgrywa głównie temperatura,
    ale również sposób i czas otwarcia butelki przed jedzeniem. Istotną rolę odgrywa
    również dekantacja (oddzielenie wina od osadu). W przypadku win młodych
    zaraz po otwarciu dobrze jest je przelać do karafek, aby ich charakterystyczna
    cierpkość trochę złagodniała dzięki bardziej intensywnemu natlenieniu.

    Wina białe – 10 – 12 st. C
    Wina czerwone młode – 14-16 st. C
    Wina czerwone dojrzałe – 17-20 st. C
    Wina różowe – 9-12 st. C
    Wina musujące – 7-8 st. C


TAGI

WINO