Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tarta porowa z boczkiem

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 30dag maki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Farsz:
  • 30-35 dag porów
  • 10 dag chudego pokrojonego w kostkę boczku
  • 10 dag startego żółtego sera
  • ½ łyżeczka soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka

Sposób przyrządzania:

Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotować farsz: w rondelku na odrobinie masła poddusić pokrojone w plastry pory. Boczek lekko podsmażyć na patelni. W misce wymieszać całe jajka ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser. Ciasto wyciągnąć z lodówki, przykryć wyciętym w kształcie koła papierem do pieczenia, obciążyć surowym grochem lub fasolką i podpiec w piekarniku w temp. 200stopni Celsjusza przez około. 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier z grochem. Na podpieczone ciasto wyłożyć podduszone pory i podsmażony boczek, wylać przygotowany farsz. Można posypać po wierzchu startym żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni aż do lekkiego zrumienienia.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Boczek
  • Ser żółty tarty
  • Woda
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Jajka
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z grillowaną cukinią

  • Papryka faszerowana

  • Spaghetti

  • Burritos drobiowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zielone farfalle

    Makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować według przepisu na opakowaniu. Zmieloną wołowinę podsmażać z czosnkiem przez około 5 minut na oliwie,...

    więcej
  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

    Małże otworzyć nożem. Wyjąć mięso z muszli i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć. Czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać,...

    więcej
  • Burgery z bakłażanem i halloumi

    Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień i smaż aż zmięknie i lekko się...

    więcej
  • Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

    Ugotować makaron al dente, osuszyć i wsypać ponownie do gorącego garnka. Zmiksować razem śmietanę, jajka i gałkę muszkatołową, dodać miękką...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY