Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

A+ A-
drukuj
  • ok. 600 g – 700 g świeżego fileta z dorsza
  • 1 łyżka pokrojonej szalotki lub zielonej cebulki
  • 1 wiązka szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • po 1 łyżce pietruszki, koperku, bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony pieprz. Wlać wino, sok z cytryny, wrzucić bazylię, pietruszkę, koperek, na końcu pokrojone filety z dorsza. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić wszystko ok. 8–10 minut. Wyłożyć na talerzu rybę, obok szparagi. Pozostały na patelni sos gotować jeszcze ok. 2 minuty aż lekko zgęstnieje. Polać nim rybę i szparagi.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Filet z dorsza
  • Wino białe
  • Szparagi
  • Sól
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kanapka z kiełkami

  • Frytki ze słodkich ziemniaków

  • Koreczki z łososia

  • Sałatka z makrelą i pomidorkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

    Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić...

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    Wszystkie składniki wymieszać i ubić mikserem. Piec w gofrownicy do zarumienienia. Gofry ozdobić ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami...

    więcej
  • Sałatka z chorizo i mozzarellą

    Na talerzu wyłożyć plastry chorizo i połowę pokrojonej mozzarelli. Posypać świeżą bazylią, poszarpaną na kawałki. Po wierzchu rozsypać pokrojone...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY