Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

A+ A-
drukuj
  • 3 czerwone papryki
  • 1 ogórek
  • 1 cebulka
  • 50 dag pomidorów
  • 4 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub pietruszka do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Pokroić w drobną kostkę: oczyszczone papryki, cebulkę, ogórek ze skórką, obrane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wlać sos pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić octem winnym, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zupę wstawić do lodówki na min. 2 godziny, ale najlepiej chłodzić przez całą noc. Podawać w miseczkach z grzankami czosnkowymi, ozdobioną świeżymi ziołami.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Sos pomidorowy
  • Sól
  • Ocet winny
  • Natka pietruszki
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Papryka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa kapuściana

  • Fritata z łososiem i szpinakiem

  • Chleb z zielonymi i czarnymi oliwkami

  • Łosoś w musztardzie z miodem i cytryną

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Chutney z jabłek

    Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie...

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej
  • Rozgrywające ziemniaczki

    Ziemniaki pokroić w ćwiartki, wrzucić do dużej miski. Do tego dodać oliwę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę (w paseczki)....

    więcej
  • Bekonowe „muffinki”

    Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY