Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Turron Duro

Turron Duro - baton migdałowo - miodowy, twarda, chrupiąca przekąska z kawałkami prażonych migdałów, często obłożona opłatkami. Sposób powstawania alicante polega na prażeniu, a następnie dodaniu pokrojonych migdałów oraz miodu. Podczas podgrzewania oraz mieszania dodawane jest białko jaja, które łączy oraz utwardza składniki. Po ostudzeniu kawałki bryły kroi się na bardzo cienkie plastry, by przybrały kształt wafla. Turron to hiszpańska odmiana nugatu, sporządzony na bazie migdałów oraz miodu. W Hiszpanii stanowi tradycyjny deser. Jest także nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Hiszpańska pradawna tradycja świąteczna nakazuje dzielenie się turronem ze swoimi bliskimi i przyjaciółmi, demonstrując wobec nich szacunek i sympatię. Pokrojony w kostkę i obłożony opłatkiem turron de Alicante, spożywa się w wieczór wigilijny tuż po uroczystej kolacji. Turron to także typowy słodki upominek na okazję odwiedzin przyjaciół i znajomych w Hiszpanii.

GALERIA ZDJĘĆ

POLECAMY PRZEPISY

POLECAMY PUBLIKACJE

POLECAMY ARTYKUŁY