Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Alma Smart Menu - Sandacz lwowski korzenny

Czas obowiązywania: -

 

 

   
 Składniki:  

1 – 1 ½ królika, najlepiej różnych części lub tuszka (może być mrożony)

 

 3 – 4 ząbki czosnku

 2863_czosnek-2.jpg
 1 duża cebula  2830_cebula2.jpg

 2 małe marchewki

 8986_marchew.jpg
 1 puszka pomidorów  3808_wino-czerwone.jpg
 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina  

 pół szklanki wody

 56640_food_joy_woda_niegazowana_0-5l_v2_5907377061861_net.jpg
 oliwa do smażenia  57294_food_joy_oliwa_500ml_5907377060024_n.jpg
Przyprawy 59679_logo-kamis.png: liść laurowy,  tymianek, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka 60101_pieprz-mini.jpg  60617_kmin-mini.jpg 60593_rozmaryn_mini.jpg
Przygotowanie:  

60823_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.28.41.png

60824_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.28.54.png
  Królika rozmroź, pokrój w średnie kawałki (większe niż na gulasz)

60825_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.28.58.png

60826_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.29.12.png

Obsmaż do zrumienieniu w rondlu z grubym dnem. Obsmażone mięso wyjmij z rondla.

Marchewkę i cebule  pokrój w plastry, czosnek posiekaj.

60827_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.29.33.png

60828_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.29.57.png

Ssmaż w tłuszczu w którym obsmażał się królik.

Po chwili (cebula ma się zeszklić) dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj.
60830_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.30.36.png 60831_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.30.40.png
Z powrotem włóż królika, dolej wino i wodę (płyn powinien przykryć mięso), Przypraw ziołami.
60832_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.30.46.png 60833_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.30.49.png
Duś na niewielkim ogniu ok. 2 godziny. Mięso ma być miękkie i odchodzić od kości. Pod koniec duszenia przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

 

Zobacz inne przepisy z kategorii:    
60562_ikona1.jpg 60563_ikona2.jpg 60564_ikona3.jpg 60565_ikona4.jpg 60566_ikona5.jpg
    60105_200x70_3.png

Powiadom znajomego