Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Czas obowiązywania: -
|
|
Składniki: | |
1 – 1 ½ królika, najlepiej różnych części lub tuszka (może być mrożony) |
|
3 – 4 ząbki czosnku |
|
1 duża cebula | |
2 małe marchewki |
|
1 puszka pomidorów | |
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina | |
pół szklanki wody |
|
oliwa do smażenia | |
Przyprawy : liść laurowy, tymianek, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka | |
Przygotowanie: | |
Królika rozmroź, pokrój w średnie kawałki (większe niż na gulasz) | |
Obsmaż do zrumienieniu w rondlu z grubym dnem. Obsmażone mięso wyjmij z rondla. |
Marchewkę i cebule pokrój w plastry, czosnek posiekaj. |
Ssmaż w tłuszczu w którym obsmażał się królik. |
Po chwili (cebula ma się zeszklić) dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj. |
Z powrotem włóż królika, dolej wino i wodę (płyn powinien przykryć mięso), | Przypraw ziołami. |
Duś na niewielkim ogniu ok. 2 godziny. Mięso ma być miękkie i odchodzić od kości. | Pod koniec duszenia przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. |
Zobacz inne przepisy z kategorii: | ||||