Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKTUALNE PROMOCJE

Alma Smart Menu - Tortilla ze szpinakiem, oliwkami i chorizo

Czas obowiązywania: -

 

 

60560_tortilla.png 60777_1b.jpg
 Składniki:  

3 – 4 niewielkie ugotowane ziemniaki

 55790_ziemniak.jpg

3 jaja

60584_food_joy_6_jaj_z_chowu_sciolkowego_5907377062998_o.png

1 nieduża cebula pokrojona w kostkę 

50252_cebula.jpg

 3 łyżki kremówki

4137_smietan-gesta.jpg

100 g zielonych oliwek

60586_food_joy_oliwki_zielone_papryka_czerwona_230g_5907377061670_n.jpg

100 g chorizo

60585_food_joy_wedlina_hiszpanska_kielbasa_chorizo_extra_60g_5907377062318_n.jpg

1 opakowanie  szpinaku 

60587_food_joy_salaty_niemyte_szpinak_100g_5907377063063_net.jpg
2-3 ząbki czosnku 60102_5907516796340.jpg
Przyprawy 59679_logo-kamis.png: sól,  pieprz, gałka muszkatołowa  60101_pieprz-mini.jpg  60589_gmuszkat-mini.jpg
dodatkowo: sól, cukier do smaku  
Przygotowanie:  

60778_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.15.07.png

60779_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.15.21.png
  Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę i podsmaż do zarumieniania.
60780_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.15.30.png 60781_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.15.59.png
Cebulę pokrój drobno. Dodaj do ziemniaków i smaż aż się zeszkli.
60782_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.17.01.png 60783_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.17.31.png
Następnie na patelni podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, kiedy wytopi się tłuszcz dodaj czosnek, a po chwili szpinak.
60784_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.17.46.png 60785_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.18.02.png
Dodaj pokrojone oliwki. Zdejmij podsmażone składniki z patelni i przełóż do miski razem z oliwkami.
60786_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.18.37.png 60787_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.18.56.png
Jajka roztrzep z solą, dodaj śmietankę, wymieszaj i dodaj do ziemniaków.
60788_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.19.09.png 60789_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.19.40.png
Całość delikatnie połącz. Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę ziemniaczano jajeczną i smaż około 10 min pod przykryciem. W tym czasie poruszaj od czasu do czasu patelnią, tak by masa równomiernie się usmażyła. Kiedy spód będzie już zrumieniony, a wierzch ścięty, przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.
60790_zrzut-ekranu-2014-10-20-o-23.19.43.png  
Przełóż z powrotem na patelnię i zrumień druga stronę.
Po zdjęciu z patelni przykryj i odczekaj jeszcze 2 – 3 minuty. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
 

 

Zobacz inne przepisy z kategorii:    
60562_ikona1.jpg 60563_ikona2.jpg 60564_ikona3.jpg 60565_ikona4.jpg 60566_ikona5.jpg
    60105_200x70_3.png

Powiadom znajomego