Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Czas obowiązywania: -
|
|
Składniki: | |
3 – 4 niewielkie ugotowane ziemniaki |
|
3 jaja |
|
1 nieduża cebula pokrojona w kostkę |
|
3 łyżki kremówki |
|
100 g zielonych oliwek |
|
100 g chorizo |
|
1 opakowanie szpinaku |
|
2-3 ząbki czosnku | |
Przyprawy : sól, pieprz, gałka muszkatołowa | |
dodatkowo: sól, cukier do smaku | |
Przygotowanie: | |
Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę i podsmaż do zarumieniania. | |
Cebulę pokrój drobno. | Dodaj do ziemniaków i smaż aż się zeszkli. |
Następnie na patelni podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, kiedy wytopi się tłuszcz dodaj czosnek, | a po chwili szpinak. |
Dodaj pokrojone oliwki. | Zdejmij podsmażone składniki z patelni i przełóż do miski razem z oliwkami. |
Jajka roztrzep z solą, dodaj śmietankę, wymieszaj | i dodaj do ziemniaków. |
Całość delikatnie połącz. | Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę ziemniaczano jajeczną i smaż około 10 min pod przykryciem. W tym czasie poruszaj od czasu do czasu patelnią, tak by masa równomiernie się usmażyła. Kiedy spód będzie już zrumieniony, a wierzch ścięty, przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz. |
Przełóż z powrotem na patelnię i zrumień druga stronę. Po zdjęciu z patelni przykryj i odczekaj jeszcze 2 – 3 minuty. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. |
Zobacz inne przepisy z kategorii: | ||||