Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Puchar sułtański

A+ A-
drukuj
  • lody waniliowe
  • lody orzechowe
  • lody czekoladowe
  • orzechy laskowe/włoskie - uprażone na suchej patelni
  • rodzynki namoczone w rumie
  • bita śmietana
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki

Sposób przyrządzania:

Cukier wolno podgrzewać w suchym rondlu, jak się skarmelizuje dodać połowę śmietanki i podgrzewać, aż zgęstnieje. Sos czekoladowy: gorzką czekoladę i resztę śmietanki podgrzewać w rondelku, aż się rozpuści. W pucharkach nakładać: lody, bakalie, sosy i bitą śmietanę.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rodzynki
  • Cukier
  • Czekolada
  • Lody
  • Bita śmietana
  • Wino ryżowe
  • Słodka śmietana
  • Orzechy włoskie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Krewetki z grilla w aromatycznym sosie

  • Zupa cebulowa pod pierzynką

  • Grillowana bruschetta

  • Biszkopcik z wiśniami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasto herbaciane z rodzynkami

    Piekarnik nastawić na 180° C. Przygotować dwie foremki – keksówki, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Rodzynki przepłukać i zalać...

    więcej
  • Avjar

    Papryki (ostre papryczki na razie odstawić) umyć, usunąć gniazda, wstawić do pieczenia w temperaturze 180-200°C przez około 20-30 minut. Następnie...

    więcej
  • Tarta cebulowa

    Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...

    więcej
  • Słodkie Różki z tortilli

    Pokroić tortille, posmarować białkiem jajka i uformować rożki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zmieszać twarożek z cukrem...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY