Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bekonowe „muffinki”

A+ A-
drukuj
  • chleb
  • po 2 plastry parzonego boczku na porcję
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • po 1 jajku na porcję
  • 30 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba posmarowaną z obu stron masłem. Przygotować sos serowy: w rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę smażyć. Zdjąć rondelek z ognia, dodać podgrzane mleko i szybko rozmieszać żeby nie było grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Dodać sera i dalej podgrzewać do zgęstnienia. Plastrami boczku wyłożyć górę foremki, tak aby lekko zachodził na chleb. Przyprawić solą i pieprzem. Na to ostrożnie wbić jajko i dodać sos serowy. Zapiekać w temperaturze 180°C do zrumienienia boczku i ulubionego ścięcia jajek.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Chleb tostowy
  • Ser żółty tarty
  • Pita
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Dorsz z fasolką na parze

  • Łosoś teriyaki z grilla

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z kurczakiem

    Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do pokrojonej gruszki dodać roszponkę oraz kurczaka. Całość wymieszać, polać olejem lnianym....

    więcej
  • Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

    Bataty przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią w dół i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury...

    więcej
  • Omlet francuski z wiórkami kokosowymi

    Ubić 2 kurze jajka, dodać 10 g wiórków kokosowych i wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Smażyć omlet na jasny brąz z każdej strony. Na...

    więcej
  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

    Moczyć rodzynki w wodzie przez godzinę. Obrać selera i pokroić w cienkie plasterki razem z papryką. Zmieszać wszystkie składniki i doprawić oliwą,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY