Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Babeczki czekoladowo – owocowe

A+ A-
drukuj
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • wypełnienie:
  • wiśnie kandyzowane
  • cukier puder
  • masa z gorzkiej czekolady:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¼ kostki masła
  • 100 g cukru pudru
  • masa z mlecznej czekolady:
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • łyżka masła

Sposób przyrządzania:

Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła odpowiedniej wielkości, wypełnić nim foremki do babeczek i nakłuć lekko widelcem. Przykryć każdą babeczkę kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, zasypać grochem lub ryżem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać roztopione masło i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać roztopione masło i wymieszać. Babeczki wypełnić masą z czekolady gorzkiej zostawiając odrobinę przestrzeni do brzegu, odstawić na 15 minut. Następnie na środku zrobić kleksa z mlecznej czekolady. Udekorować kandyzowaną wiśnią i cukrem pudrem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Sól
  • Cukier puder
  • Mąka
  • Masło
  • Owoce kandyzowane
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Lekka sałatka

  • Grillowany dorsz

  • Borówkowe smoothie

  • Arancini sycylijskie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

    Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie...

    więcej
  • Sernik świąteczny light

    Aby upiec niskokaloryczny sernik light należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, natłuścić okrągłą formę (24cm) i obsypać ją mąką. Następnie...

    więcej
  • Awokado z krewetkami lub wędzonym łososiem

    Serek rozetrzeć ze śmietaną, rozłożyć na 4 talerzach. Krewetki (lub łososia) dokładnie opłukać. Awokado obrać ze skórki, przekroić, wyjąć...

    więcej
  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

    Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, ugotować na wodzie (mała ilość) lub na parze. Ugotowane szparagi odcedzić, polać rozgrzanym masłem z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY