Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron bezglutenowy z kurczakiem i gorgonzolą

A+ A-
drukuj
  • 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu bezglutenowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 150-200g sera gorgonzola
  • 250- 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Aby mięso było bardziej soczyste i miało bardziej wyrazisty smak najlepiej uprzednio pokroić je w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zalać oliwą z oliwek i odstawić na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso podsmażyć na wolnym ogniu do lekko-złotawego koloru. Odstawić. Na większej patelni rozgrzać olej (ale nie do maksymalnej temperatury), wrzucić wyciśnięty czosnek i smażyć przez ok. 20 sekund (nie może zacząć zmieniać koloru). Dodać szpinak i chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso i wszystko razem smażyć na wolnym ogniu około 2-3 minuty.Dodać rozdrobniony ser i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wlać jogurt, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 3-5 minut na wolnym ogniu. Tak powstały sos podawać z ugotowanym al dente makaronem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser gorgonzola
  • Czosnek
  • Filet z kurczaka
  • Szpinak
  • Sól
  • Jogurt naturalny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Deser zwycięzców

  • Joulutorttu

  • Kanapki z kawiorem

  • Kurczak z selerem naciowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasteczka zuziowe

    Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Potem rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów, wykrawać kółeczka...

    więcej
  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

    Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie...

    więcej
  • Biała pizza z serem i łososiem

    W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek oraz letnią wodą i zagniatać przez 8–10 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i...

    więcej
  • Zupa z kalafiorem i szparagami

    Kalafior podzielić na różyczki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zagotować bulion (z 1 l wody), następnie dodać różyczki kalafiora, a po ok 10-15...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY