Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Liptauer

A+ A-
drukuj
  • 200 g bryndzy
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 mała starta cebula
  • ½ łyżeczki pasty sardelowej

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Podawać na grzankach lub kromkach razowca z rzodkiewkami, zieloną papryką i młodą cebulką. Podstawą pasty jest bryndza, masło, papryka, cebula i kminek, resztę przypraw można zmieniać wedle upodobania. Niektórzy dodają do liptauera również posiekane kapary, a pastę sardelową zastępują sardynką. Zamiast pasty saredelowej można też użyć drobniutko posiekanego filecika z sardeli (anchois).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Kminek
  • Masło
  • Musztarda dijon
  • Papryka słodka
  • Anchois

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pad thai

  • Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

  • Indyk z leczo i ryżem

  • Pierś grillowana w pomarańczach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

    Kaszę ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić...

    więcej
  • Pizza sędziego

    Mąkę i sól umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie, do niego wlać drożdże i miód rozpuszczone razem w ciepłej wodzie i pozostawić do...

    więcej
  • Pierniczki

    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do...

    więcej
  • Musaka

    Mięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła...

    więcej