
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę (200ml) i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając stopniowo do białka łyżkę cukru pudru). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kawę zalać gorącą wodą, dodać gorące mleko, pozostawić do ostudzenia. Schłodzony napój wlać do wysokich szklanek (lub filiżanek), pozostawiając 2 cm wolnego miejsca. Dodać wyjęte z zamrażarki lody (ilość gałek wedle uznania), posypać pokruszonymi kawałkami czekolady. Opcjonalnie można dodać bitej śmietany.
lub wyszukaj w przepisach
Dynię lekko podgotować. Zmieszać suche składniki, zmieszać płynne składniki, połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać....
więcejPomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki. Szparagi ugotować, usunąć twarde końcówki i przekroić na pół. Pomidory,...
więcejMakrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...
więcejKromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...
więcej