Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

A+ A-
drukuj
  • 500g polędwicy cielęcej
  • 150g sera gorgonzola
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zrumienienia. Następnie przełożyć do głębokiego naczynia z wodą i dusić pod przykryciem aż do uzyskania efektu miękkości. W tym czasie ser gorgonzola pokroić na grubsze plasterki, zawinąć w folię aluminiową (forma sakiewek) i piec w piekarniku przez około 5 minut, w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, kawałki sera ułożyć w dowolny sposób na polędwiczkach. Podawać z miksem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser gorgonzola
  • Czosnek
  • Woda
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Majeranek
  • Oliwa
  • Pieprz czarny
  • Polędwica cielęca

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Herbata mrożona z owocami

  • Pieczone gęsie nogi z jabłkiem i pomidorkami

  • Rösti

  • Jajka sadzone w cieście francuskim

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pasta z sera i makreli

    Polecamy przepis na pyszną pastę do pieczywa. Ricottę, makrelę i pokrojoną w kostkę cebulę umieścić w blenderze i zmiksować aż do uzyskania...

    więcej
  • Szynka z melonem

    Melona obrać, pokroić w plastry i wyłożyć na duży talerz. Plastry szynki ułożyć na melonie, a umytą i osuszoną rukolę rozrzucić po wierzchu....

    więcej
  • English Breakfast

    Na oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika aby nie ostygły. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić bekon. Dodać go do...

    więcej
  • Włoska pizza z warzywami i serem Tomino w oliwie z papryką

    Zmieszać składniki na ciasto, rozwałkować placek na pizzę. Rozłożyć na placku warzywa i mozzarellę. Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25...

    więcej