Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tiropitakia - greckie pierożki z serem

A+ A-
drukuj
  • 250g sera feta
  • 100g parmezanu
  • 2 jajka
  • 500g ciasta filo
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki stopionego masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Sposób przyrządzania:

Parmezan zetrzeć, fetę rozgnieść, dodać przyprawy, całość wymieszać. Jajka ubić mikserem, dodać zmieszane sery. Ciasto filo pokroić w kwadraty 6x6 cm, każdy posmarować roztopionym masłem, a następnie nałożyć farsz. Kwadraty składać do formy trójkątów. Powstałe pierożki natłuścić masłem, ułożyć na pergaminie i piec ok 30 minut w temperaturze 180°C. Doskonale smakują podawane zarówno na gorąco, jak i na zimno, w towarzystwie czerwonego wina lub

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

  • Kurczak po tajsku

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Smażona pierś kaczki

    Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie naciąć ze strony skóry w drobną kratkę. Następnie smażyć ją od strony skóry, aż wytopi się...

    więcej
  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Jajko sadzone w papryce

    Na rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki...

    więcej
  • Polędwiczki wieprzowe w pesto

    Orzechy podrumień na suchej patelni, zmiksuj razem z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę wieprzową posmaruj z obu stron...

    więcej