Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

A+ A-
drukuj
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przyrządzania:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując odrobiną mąki i wycinać szklanką lub specjalnymi foremkami. Ciasteczka ozdobić ulubionymi dodatkami, np. kolorowymi groszkami, posypką czekoladową lub orzechami. Ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszcze i piec do zrumienienia w temperaturze 200˚C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Arancini sycylijskie

  • Pieczone gęsie nogi z jabłkiem i pomidorkami

  • Świąteczny barszcz

  • Romantyczne muffinki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kawa z bitą śmietaną i lodami

    Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania...

    więcej
  • Cevapčići

    Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać, dolewając stopniowo wody i doprawiając przyprawami do smaku. Całość przykryć folią...

    więcej
  • Granita z arbuza

    Wodę podgrzać w garnuszku , wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Miętę lub melisę poszatkować bardzo drobno,...

    więcej
  • Łosoś pieczony z fasolką szparagową

    Łososia piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Fasolkę szparagową dusić na maśle około 10 min pod przykryciem. Całość...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY