Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bulion azjatycki z polędwicą wołową

A+ A-
drukuj
  • 0,5kg mięsa wołowego (antrykot)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 1 laska cynamonu
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz (w ziarnach)
  • krewetki lub polędwica wołowa lub grillowany kurczak
  • makaron ryżowy
  • kolendra świeża
  • kiełki soi
  • ½ marchewki pokrojonej w cieniutkie paseczki

Sposób przyrządzania:

Wołowinę, włoszczyznę i przyprawy zalać wodą w dużym garnku, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 2-3 godziny, aż bulion będzie intensywny i esencjonalny. Polędwicę wołową obrać z włókien obtoczyć w przyprawie pięciu smaków i obsmażyć na bardzo dużym ogniu na patelni grillowej z każdej strony, odłożyć aby soki się wyrównały (mięso ma być różowe w środku). Po 10 minutach pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki. Makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W miseczkach rozłożyć makaron, pokrojoną marchewkę, polędwicę, kiełki, posypać kolendrą, a zaraz przed podaniem polać wrzącym bulionem i od razu podawać.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Seler naciowy
  • Cebula
  • Cynamon
  • Tymianek
  • Ziele angielskie
  • Kiełki sojowe
  • Sól
  • Pietruszka
  • Kolendra
  • Liście laurowe
  • Makaron ryżowy
  • Natka pietruszki
  • Pieprz ziarnisty
  • Polędwica wołowa
  • Marchew
  • Anyż
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

  • Awokado smoothie

  • Czerwona zupa z wołowiną

  • Pasztet

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Flaczki po krakowsku

    Flaki oparzone przejrzeć, wymyć, pokrajać na części, zalać wodą, przykryć i do 4 godzin gotować. Potem je wybrać do zimnej wody, a gdy wystygną...

    więcej
  • Tarta cebulowa

    Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...

    więcej
  • Pasztet domowy

    Mięso, oczyszczone warzywa i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować powoli. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i...

    więcej
  • Kanapeczki à la prosciutto

    Kromki pieczywa razowego pokropić oliwą z oliwek, następnie nałożyć szynkę, kawałki pomidora, sera feta i posypać startym parmezanem. Kanapki piec...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY