Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makowiec

A+ A-
drukuj
  • ciasto drożdżowe według własnego przepisu
  • 1 kg maku
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 60 dag cukru
  • olejek migdałowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka miodu

Sposób przyrządzania:

Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą i zawinąć w roladę. Piec do złotego koloru.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Jajka
  • Masło
  • Miód
  • Mak
  • Olejek migdałowy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Smoothie

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

  • Tortilla party

  • Pad thai

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Omlet ze szpinakiem

    Jajka dokładnie ubić widelcem z odrobiną wody i doprawić solą i pieprzem. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju czosnkowym, dodać pokrojoną w paski...

    więcej
  • Pizza sędziego

    Mąkę i sól umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie, do niego wlać drożdże i miód rozpuszczone razem w ciepłej wodzie i pozostawić do...

    więcej
  • Krapfen - pączki austriackie

    Drożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę...

    więcej
  • Wrap z serem stracchino i rukolą

    Rozłożyć ser na placku wrap zawinąć i włożyć do gorącego piekarnika na 5 minut, następnie rozwinąć, dołożyć rukolę i zwinąć z powrotem.

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY