Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasteczka zuziowe

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 żółtka
  • 20 dkg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 kostka masła

Sposób przyrządzania:

Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Potem rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów, wykrawać kółeczka (kieliszkiem). Ciasteczka piec, aż się zarumienia w temperaturze 150-180 stopni. Wszystkie suche składniki razem wymieszać, mleko zagotować, do gotującego mleka wsypać cukier. Do ostygniętego mleka z cukrem utrzeć masło, potem powoli po łyżce dodawać "suchą masę". Ciasteczka przekładać masą, na końcu obtaczać w zmielonych migdałach bądź orzechach włoskich.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tajska przystawka

  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

  • Zupa z ciecierzycą

  • Krem z młodej kalarepy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasteczka z lentilkami

    Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać rodzynki, rozdrobnioną...

    więcej
  • Pizzerinki

    Z gotowego ciasta drożdżowego „wyciąć” już zaznaczone na nim krążki (6 sztuk) na pizzerinki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać do smaku...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Kurczak z mango (dla 4 osób)

    Na patelni na małej ilości oleju podsmażyć cebulę, następnie wlać mleczko kokosowe, bulion, pokrojone kawałki suszonego mango i gotować na wolnym...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY