Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Hiszpańskie churros z czekoladą

A+ A-
drukuj
  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • 100g margaryny
  • 50 g kakao
  • 2 łyżki mleka

Sposób przyrządzania:

W garnku zagotować wodę z solą, masłem i cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem, wanilią i wsypać całość do wrzątku. Całość energicznie mieszać drewnianą łyżką aby nie zrobiły się grudki i tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbić całe jajka i ponownie wymieszać, najlepiej mikserem. Przygotować patelnię szeroką i głęboką (może być tez rondel), wlać olej i dobrze rozgrzać. Masę porcjami wsadzać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na rozgrzany olej paski o dowolnej długości (można je po usmażeniu pociąć). Ciasto smażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor, po około 2 minuty na każdą stronę. Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Gotowe churros posypać cukrem pudrem lub drobnym ciemnym cukrem. Można podawać z płynną czekoladą: margarynę roztopić w rondelku, dodać kakao, cukier puder i mleko, dobrze wymieszać i nie gotować. Paluszki zanurzać w płynnej czekoladzie.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Margaryna
  • Cukier
  • Cynamon
  • Wanilia
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Kakao
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

  • Kasza gryczana z granatem

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

  • Sorbet jabłkowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Stek z kolorowym pieprzem

    Pieprz utrzyj w moździerzu na grubo, natrzyj steki z obu stron i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Przed grillowaniem natrzyj steki oliwą z...

    więcej
  • Ciasto czekoladowe z malinami

    Nastawić piekarnik na 180°C i przygotować tortownicę o średnicy 22-24 cm. Polewa: Czekoladę, dżem i śmietanę podgrzać w małym garnku na średnim...

    więcej
  • Paella

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i...

    więcej
  • Ciasto jogurtowe

    Żółtka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać jogurt i dalej ubijać, dodać mąkę, skórkę i ziarenka wanilii. Dodać tłuszcz. Białka...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY