
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
W garnku zagotować wodę z solą, masłem i cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem, wanilią i wsypać całość do wrzątku. Całość energicznie mieszać drewnianą łyżką aby nie zrobiły się grudki i tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbić całe jajka i ponownie wymieszać, najlepiej mikserem. Przygotować patelnię szeroką i głęboką (może być tez rondel), wlać olej i dobrze rozgrzać. Masę porcjami wsadzać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na rozgrzany olej paski o dowolnej długości (można je po usmażeniu pociąć). Ciasto smażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor, po około 2 minuty na każdą stronę. Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Gotowe churros posypać cukrem pudrem lub drobnym ciemnym cukrem. Można podawać z płynną czekoladą: margarynę roztopić w rondelku, dodać kakao, cukier puder i mleko, dobrze wymieszać i nie gotować. Paluszki zanurzać w płynnej czekoladzie.
lub wyszukaj w przepisach
Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta. Odstawić pod przykryciem...
więcejNastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować...
więcejSchab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić. Posmarować oliwą i wetrzeć rozmaryn. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraki ugotować (około 30...
więcejWarzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym...
więcej