Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pulpeciki cielęce z makaronem

A+ A-
drukuj
  • 20dkg łopatki cielęcej
  • 1 jajko
  • 100g tartego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 małe cebule
  • masło (do smażenia)
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mały słoik przecieru pomidorowego
  • pomidory w puszce (bez skórki)
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki mąki
  • oregano

Sposób przyrządzania:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso wraz z jedną pokrojoną cebulą przemielić w maszynce, następnie wymieszać ze śmietaną, jajkiem, bułką tartą i doprawić solą oraz pieprzem. Z całości uformować małe kulki, obtoczyć je mąką, odstawić. W głębokim naczyniu podsmażyć drugą z pokrojonych cebul, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pulpeciki (czekać, aż się zrumienią), a następnie przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Gotować wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 25 minut. Doprawić przyprawami. W osobnym naczyniu ugotować makaron tagliatelle (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Danie układać na talerzu w następującej kolejności: ugotowany makaron, pulpety w sosie, tarty parmezan.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bułka tarta
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Śmietana gęsta
  • Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Jajka
  • Oregano
  • Łopatka
  • Mąka
  • Masło
  • Makaron wstążki
  • Pieprz czarny
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekanka warzywna z serem

  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

  • Bulion azjatycki z polędwicą wołową

  • Kurczak w kiwi

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

    Mięso umyć, osuszyć, zalać marynatą zrobioną z posiekanej cebuli, czosnku, bulionu, wina i przypraw i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia...

    więcej
  • Sałatka z rukolą i kiełkami

    Pomidora i oliwki pokroić w plastry. Roszponkę oraz kiełki opłukać pod wodą i osuszyć.

    więcej
  • Ser z truskawkami

    W misce ubić ocet balsamiczny z cukrem do uzyskania konsystencji syropu. Dodać skórki pomarańczy oraz truskawki i zamieszać. Umieścić trzy plastry...

    więcej
  • Gnocchi

    Ugotować i przepuścić przez praskę 4 ziemniaki. Następnie połączyć masę z ziemniaków z 3 łyżkami chudego sera, jajkiem, 5 łyżkami mąki i...

    więcej