Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Buraki opłukać, posegregować w dwóch grupach wielkościowych: w jednym garnku ugotować małe buraczki, w drugim – większe (te drugie muszą gotować się dłużej). Gdy przestygną obrać ze skórki, duże pokroić w kostkę lub w plasterki 1-1,5cm grubości. Słoiki wyparzyć. Do jednych włożyć: całe, do drugich pokrojone buraki. Na wierzch kłaść połówki ząbków czosnku (na jeden słoik 0,5 l - ok.2 dużych ząbków czosnku). Zagotować wodę z octem i przyprawami. Wrzącą zalewą zalewać słoiki tak, by w każdym było trochę przypraw i po listku laurowym. Słoiki włożyć do dużego garnka, wyściełanego ściereczką. Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować ok.20 minut od momentu, kiedy się zagotują. Gorące wyjąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia. Najsmaczniejsze są po kilku tygodniach, gdy przejdą przyprawami i marynatą.
lub wyszukaj w przepisach
Cebulę pokroić kawałki, podpiec. Mięso pokroić w plastry i gotować około 2 godzin pod przykryciem, razem z cebulą i przyprawami, w 2 l osolonej wody....
więcejTyp potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium....
więcejRabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować do miękkości, następnie przetrzeć lub zmiksować...
więcejBuraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Rozpuścić odrobinę masła, dodać buraki i...
więcej