Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki

A+ A-
drukuj
  • 1 ogórek
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 700g mięsa z udźca jagnięcego
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • sok z ½ cytryny
  • gruba sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Sos tzatziki: Ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić łyżką soku z cytryny oraz ziołami według upodobania. Mięso z udźca jagnięcego pokroić w grubą kostkę. Z rozmarynu obrać listki pozostawiając łodygi w całości. Dodać przyprawy, oliwę i sok cytryny. Marynować mięso w powstałej marynacie przez 30 minut. Kawałki mięsa nadziewać na gałązki rozmarynu i smażyć na patelni grillowej. Podawać z sosem tzatziki.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cebula czerwona
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Sól
  • Jogurt naturalny
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Udziec jagnięcy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Truskawkowa słodycz

  • Łosoś z paprykami

  • Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

  • Zupa groszkowa z bekonem i serem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

    Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek...

    więcej
  • Tartiflette z serem i grzybami

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na...

    więcej
  • Placki z dyni

    Utrzeć dynię , posolić aż zmięknie następnie dodać pozostałe składniki i smażyć placuszki. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem i kawiorem.

    więcej
  • Pieczony łosoś z papryką, cukinią i bakłażanem

    Łososia przyprawić pieprzem i solą, pokropić oliwą, zawinąć w folię spożywczą i piec przez około 20-25 minut (można też usmażyć na patelni...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY