
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przepis na domowe lody śmietankowe: 2 jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę cukru i zmiksować do uzyskania puszystej masy. Śmietankę (200ml) i białka ubijać oddzielnie aż do osiągnięcia piany (dodając stopniowo do białka łyżkę cukru pudru). Zmiksowane składniki wymieszać i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Ciasto: Pozostałe jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami cukru na gładką masę, dodając stopniowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej oraz mleko. Białka ubić na sztywno, dodać do utworzonej wcześniej masy. Ciasto odstawić na 15 minut, a następnie, korzystając z gofrownicy, usmażyć gofry. Na ciasto nałożyć wyjęte z zamrażarki lody, posypać wiśniami i polać syropem.
lub wyszukaj w przepisach
Zagotować wodę. Do dużego dzbanka włożyć wszystkie składniki. Zalać sześcioma szklankami wody i parzyć przez 5 minut. Odstawić do ostygnięcia....
więcejSchab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać olej i podsmażyć na nich schab z każdej strony. Po...
więcejNa rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki...
więcejMelona obrać, pokroić w plastry i wyłożyć na duży talerz. Plastry szynki ułożyć na melonie, a umytą i osuszoną rukolę rozrzucić po wierzchu....
więcej