Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Suflety paprykowe z serem

A+ A-
drukuj
  • 200 g dojrzewającego sera Beemster
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 czerwone słodkie papryki pocięte w drobną kostkę
  • 2 jajka z oddzielonym żółtkiem od białka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do natłuszczenia kokilek

Sposób przyrządzania:

Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować wszystko mikserze, dodać żółtka oraz 100 g sera Beemster i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubić białka do uzyskania sztywnej piany, a następnie za pomocą łopatki delikatnie dodawać paprykową masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Natłuścić kokilki do sufletów i nałożyć do nich łyżką masę paprykowo-serową. Zetrzeć pozostały ser i posypać nim wierzch sufletów. Umieścić kokilki na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku przez 15–20 minut do uzyskania złocistego koloru. Umieścić każdą kokilkę na talerzu i podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zielona zupa

  • Kurczak po chińsku z warzywami

  • Gołąbki

  • Koktajl - Miętowy Czar

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć,...

    więcej
  • Kanapeczki à la prosciutto

    Kromki pieczywa razowego pokropić oliwą z oliwek, następnie nałożyć szynkę, kawałki pomidora, sera feta i posypać startym parmezanem. Kanapki piec...

    więcej
  • Gofry – przepis podstawowy

    Wszystkie składniki wymieszać i ubić mikserem. Piec w gofrownicy do zarumienienia. Gofry ozdobić ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami...

    więcej
  • Sałatka z grillowaną cukinią

    Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki, oprószyć solą i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Grillować przez około 5-7...

    więcej