Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Fusilli z mięsem i warzywami

A+ A-
drukuj
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g makaronu świderki
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów naturalnych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżeczki przyprawy do karkówki
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Aby móc delektować się fusilli z mięsem i warzywami na wstępie należy umyć i pokroić łopatkę w gulaszową kostkę. Następnie mięso oprószyć przyprawą do karkówki, solą i pieprzem wedle upodobań. W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę - całość często mieszać. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić do miękkości. Potem wrzucić do rondla mięso i je obsmażyć. Następnie dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i połowę bulionu, Całość dusić około 30 minut. Do miękkiego mięsa dodać makaron oraz mrożoną fasolkę szparagową i podlewać danie resztą bulionu. Dusić całość na minimalnym ogniu do momentu, aż makaron i fasolka będą al dente. Kiedy wszystkie składniki będą już ze sobą połączone i uduszone doprawić danie do smaku, na końcu posypać danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Pomidory z puszki
  • Czosnek
  • Fasolka szparagowa
  • Sól
  • Pietruszka
  • Wieprzowina
  • Makaron fusilli
  • Oliwa
  • Papryka
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Warzywa z patelni

  • Salsa meksykańska

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

  • Makaron po chińsku

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowana pierś w ziołach

    Pierś grillować na patelni lub grillu elektrycznym, warzywa dusić w oliwie na patelni pod przykryciem przez około 8 minut pod koniec dodać zioła. Danie...

    więcej
  • Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

    Bardzo drobno posiekaną cebulę zezłocić na smalcu. Zdjąć z ognia, wsypać paprykę, dokładnie wymieszać, wlać pół szklanki wody. Postawić na...

    więcej
  • Tortelloni z pesto i parmezanem

    W osolonej wodzie ugotować tortelloni według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni na niedużej ilości oliwy zamieszać sos pesto z...

    więcej
  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

    Jagnięcinę wymieszać z przyprawą garam masala. Uformować małe kofty, grillować na patelni grillowej kilka minut. Pod koniec polać miodem aby się...

    więcej