Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przesiać mąkę i sól na czystą powierzchnię i zrobić dołek na środku. Dodać drożdże i cukier do letniej wody, wymieszać widelcem i pozostawić na kilka minut, następnie wleić do mąki. Widelcem powoli zagarniać mąkę od zewnątrz do środka i mieszać z wodą. Kiedy mąka połączy się z wodą, zagnieść ciasto rękami przez 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę. Położyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 15 minut w temperaturze pokojowej. Podzielić ciasto na 6 części (można zrobić więcej lub mniej), następnie każdy kawałek oraz blat posypać mąką i rozwałkować na nierówny krąg o grubości 0,5 cm. Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Posmarować każdy blat sosem pomidor, oliwki i czosnek, a następnie posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Skropić oliwą z oliwek a następnie piec w ponad 10 minut lub tak, aż baza jest chrupiąca a mozzarella cała stopiona. Podać posypaną świeżymi liśćmi bazylii.
WSKAZÓWKA: W celu odłożenia blatów pizzy na później należy oderwać odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, natrzeć oliwą z oliwek i posypać mąką, a następnie umieścić bazę pizzy na nim. Proces powtórzyć z każdym blatem, a następnie ułożyć je w stos, posypując każdy mąką, aby się nie skleiły. Przykryć folią spożywczą i umieścić je w lodówce do czasu pieczenia.
lub wyszukaj w przepisach
Aby móc delektować się fusilli z mięsem i warzywami na wstępie należy umyć i pokroić łopatkę w gulaszową kostkę. Następnie mięso oprószyć...
więcejCiasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć...
więcejBardzo drobno posiekaną cebulę zezłocić na smalcu. Zdjąć z ognia, wsypać paprykę, dokładnie wymieszać, wlać pół szklanki wody. Postawić na...
więcejRoztopić na patelni masło, dodać dwa jajka, banana pokrojonego w plasterki oraz kawałki 3 mandarynek. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. Słodkie...
więcej