Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Deser czekoladowy fondant

A+ A-
drukuj
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite białka. Przygotować naczynia do zapiekania, np. kokilki do sufletów, które należy wysmarować masłem, a następnie wlać czekoladową masę. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. W każdej z porcji zanurzyć po dwie kostki czekolady i odstawić na 15 minut aby się schłodziły. Następnie wstawić do piekarnika. Piec maksimum 10 minut aż deser wyrośnie. Odstawić do przestygnięcia na 3 minuty. Odwrócić foremki na talerzu i podawać natychmiast!

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Jajka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Truskawkowa słodycz

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

  • Filet z indyka z sałatką z rukoli

  • Ciasto dyniowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Groch z kapustą

    Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie. Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i...

    więcej
  • Suflety paprykowe z serem

    Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować...

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej
  • Sałatka Cezar z grzankami

    Typ potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY