Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

A+ A-
drukuj
  • 500 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wanilii
  • świeże maliny
  • wiórki czekoladowe

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i krótko ugniatać ciasto. Po uformowaniu w tartaletkach schłodzić ciasto w lodówce. Zimne ciasto, prosto z lodówki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piec przez około 10 – 15 minut, aż lekko się zezłoci. Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i zmieszać z zimną czekoladą, następnie masę wlać na zimne już tartaletki i zamrozić. Podać ze świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Wanilia
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Olej
  • Kwaśna śmietana
  • Mąka
  • Maliny
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa dyniowa

  • Biała pizza z serem i łososiem

  • Kurczak w kiwi

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

    Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster...

    więcej
  • Spaghetti z sosem pomidorowym (dla 2 osób)

    Pomidory z puszki lekko podgrzać w garnku. Ugotować makaron w dużej ilości wrzącej wody (gotować 5-6 minut) . Makaron powinien być al dente. Odcedzić...

    więcej
  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem

    Pokroić w kostkę filet z kurczaka, natrzeć oliwą i wrzucić na ruszt. Piec z każdej strony 1-2 minuty. Następnie pokroić pomidora, ser feta, dodać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY