Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Mini tarty z warzywami

A+ A-
drukuj
  • 30dag mąki
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 10 dag startego żółtego sera
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 20 dag porów
  • 5 dag chudego pokrojonego w kostkę boczku
  • 20 dag brokułów – (świeżych lub mrożonych)
  • 10 dag papryki (świeżej lub marynowanej)
  • 20 dag cukinii
  • 20 dag szynki

Sposób przyrządzania:

Z maki, masła, szczypty soli i wody zarobić ciasto. Podzielić na 4-5 porcji, każdą rozwałkować i włożyć do małych form na tarty o średnicy 10-15cm. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Nagrzać piekarnik do 200˚C. Z papieru do pieczenia wyciąć kręgi o średnicy mini tart, wyłożyć nimi każdą porcję i obciążyć surowym grochem. Podpiec w piekarniku przez około 10minut. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier z grochem. W misce wymieszać całe jajka ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser. Na podpieczone ciasta kłaść wybrane dodatki: podduszone na maśle pory z boczkiem, ugotowane brokuły z pokrojoną w kostkę papryką lub podsmażone plasterki cukinii z pokrojoną w kostkę szynką. Każdą tartę z dodatkami zalać masą jajeczno- serową. Posypać raz jeszcze po wierzchu startym serem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200˚C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Boczek
  • Brokuły
  • Cukinia
  • Ser żółty tarty
  • Szynka
  • Woda
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Papryka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pieczone bataty

  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

  • Sałatka z ricottą i gruszką

  • Ryba po grecku

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasto dyniowe

    Ciasto: mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać, całość ugnieść i pozostawić na około 25 minut w lodówce. Mus:...

    więcej
  • Łosoś teriyaki z grilla

    Łososia marynuj z sosie i liściach tymianku przez pół godziny, następnie grilluj lub piecz na patelni grillowej po 7 min z każdej strony. Podawaj z...

    więcej
  • Chłodnik brzoskwiniowy

    Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać...

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY