Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gazpacho

A+ A-
drukuj
  • 4 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • garść listków bazylii
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy - sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka, paprykę (bez pestek), czosnek i cebulę obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodając ocet winny, oliwę i bazylię. Do zmiksowanych warzyw dodać bulion i sok z cytryny. Całość posypać posiekaną papryczką chili, doprawić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu gazpacho można udekorować pokrojonym w kostkę ogórkiem, papryką i bazylią.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Bulion
  • Cebula czerwona
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Ocet winny
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Pieprz czarny
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

  • Rösti

  • Kurczak w kiwi

  • Jogurt z płatkami i jabłkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

    Krewetki obrać z pancerza i delikatnie naciąć wzdłuż górnego grzbietu, oczyścić z przewodu pokarmowego. Umyć i osuszyć. Przesmażyć na oliwie...

    więcej
  • Orzeźwiająca lemoniada

    Obie cytryny sparzyć wrzątkiem. 1 cytrynę pokroić na małe cząstki, listki mięty poszarpać w piórka, i zmiksować całość blenderem z dodatkiem 1...

    więcej
  • Mango sticky rice

    Ryż z cukrem gotować na małym ogniu w mleczku kokosowym do miękkości (powinien być kleisty), mango obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podawać na...

    więcej
  • Krem z brokułów

    Brokuły ugotować na parze i zmiksować w blenderze razem z bulionem. Doprawić do smaku. Dodać gęstą śmietanę i wymieszać. Danie podawać z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY